Geschiedenis

Rondom de Graaf

Geschiedenis

Eind jaren ’70 en begin jaren ’80 was het paalzitkampioenschap van Speeltuinvereniging De Schommel een begrip in de wijde omtrek. Ruim 24 uur lang, en later zelfs 36 uur, zaten de deelnemers op een houten paal boven het riviertje De Graafstroom. Het doel was om zo lang mogelijk op de paal te blijven zitten. Wanneer de paal verlaten werd leverde dit strafseconden op.

Rondom het paalzitten werden allerlei andere activiteiten georganiseerd. Zo vonden in die jaren onder andere een playbackshow, verenigingsmarkt en wielerwedstrijd plaats.

Na vijf edities paalzitten werd in de jaren erna ook nog geschommeld boven De Graafstroom. Uiteindelijk hield het evenement in de jaren ’80 op te bestaan.

In 2015 bestond Speeltuinvereniging De Schommel 50 jaar en dat moest op een bijzondere manier gevierd worden. De koppen werden bij elkaar gestoken en men was het er snel over eens: wat zou het mooi zijn om jaren na dato het evenement uit de 80’s nog een keer te organiseren!

Er werden vergaderingen belegd, waarbij diverse verenigingen uit Molenaarsgraaf en Brandwijk bij elkaar kwamen. De oranjevereniging, ijsclubvereniging, visclub, en fietsploeg Team Braank zaten met de speeltuinvereniging keer op keer om tafel om een jubileumprogamma samen te stellen. Dit vond plaats in het weekend van vrijdag 21 en zaterdag 22 augustus 2015. Naast het paalzitkampioenschap werd er een zeskamp, dorpsontbijt, playbackshow, kleedjesmarkt, viswedstrijd en wielerronde georganiseerd.

Deze eerste editie in de nieuwe stijl werd een enorm groot succes. Tijdens een zonovergoten weekend vierden de inwoners van Molenaarsgraaf en Brandwijk samen met een grote belangstelling vanuit de omliggende dorpen een geweldig dorspfeest.

Gedragen door dit succes werd in 2016 Stichting Rond Om De Graaf opgericht, met als doel om het dorpsfeest jaarlijks aan het einde van de zomervakantie terug te laten keren. De kern van het evenement is de wielerronde. Daar omheen wordt in samenwerking met andere verenigingen jaarlijks een breed en aantrekkelijk programma neergezet worden zodat alle inwoners van Molenaarsgraaf en Brandwijk aan bod komen.

(Foto’s: Jan de Bruin)